Dirofilaria

Szerző: | figyelemfelhívás

Újabb veszélyes zoonózis (állatról emberre terjedő fertőzés) hazánkban !

Már Magyarországon is terjed a szúnyogcsípés általi féregfertőzés a Dirofilaria repens okozta bőrférgesség, és nemrégiben hazánkban is diagnosztizálták a Dirofilaria immitis okozta szívférgességet.

Mikrifiláriák a vérben

Bőrférgesség(Dirofilaria repens)

A fertőzött köztigazda csípőszúnyogok a vérszívás során a végleges gazdába ( kutya, macska) oltják be a kórokozó lárváit, melyekből 8-9 hónap alatt alakulnak ki a kifejlett férgek. Ezek több éven keresztül vándorolhatnak a bőr alatti szövetekben, sokszor csomók és tályogképződés közben. Az ivarérett nőstények a vérbe és nyirokkeringésbe ürítik az un. mikrofiláriákat, melyeket a szúnyogok vérszívás közben vesznek fel és így válnak fertőzötté. A szúnyogokban a mikrofiláriákból fertőző lárvák alakulnak ki. A fertőzött kutyákban bárhol a bőrben lehetnek kisebb –nagyobb tömött tapintatú csomók, melyben a kifejlett (10-17 cm !) férgek találhatók. A mikrofiláriák ürítése akár évekig is eltarthat.

Az ember fertőződése

A fertőzött szúnyog az emberbe is beolthatja a kórokozót. Az emberben leggyakrabban a fejen, szemben, szemkörnyéken, nyakon , mellkason , ritkábban a mellben, tüdőben hasüregben alakulnak ki a csomók (emberben a féreg csak kis távolságot képes megtenni a bőr alatti kötőszövetben). Emberben nem ürít a korokozó mikrofilariát, ez nehezíti a diagnózis kialakítását.

Hazánkban több alkalommal operáltak ki bőrférgeket kötőhártyazsákból.

Előfordulás : a 2005/2006-os szezonban kutyákból származó szürővizsgálati eredmények alapján a fertőzöttség mértéke 14 %-os volt, mely a 2007-es vizsgálatok alapján 18,2%-ra emelkedett. Az ürömi és pilisvörösvári kutyákból egyéb célból vett vérminta is több alkalommal bizonyult mikrofilariásnak. A nagyobb fertőzöttség a Duna, Tisza és a Balaton környékén található.

Emberi szemből mütétileg eltávolított bőrféreg (Dirofilaria repens)

Emberi szemből mütétileg eltávolított bőrféreg (Dirofilaria repens)

Szívférgesség (Dirofilaria immitis)

A szintén fertőzött szúnyog által terjesztett Dirofilaria immitis megjelent hazánkban is. Olyan állatban diagnosztizálták, mely még soha nem hagyta el az országot. (Eddig is előfordult néhány eset, de azok mind behurcolt fertőzések voltak.) A szúnyogok a bőrférgességhez hasonlóan terjesztik a fertőzést(végleges gazda: kutya, macska, vadon élő ragadozók), de itt a kifejlett férgek (12-30 cm) a szívben és a nagyerekben élnek akár 7 évig is. A következő tüneteket okozhatják: hirtelen kialakuló gyengeség, étvágytalanság, nehezített légzés, szapora szívverés. Ez a heveny kórformára jellemző, mely 2-3 nap alatt elhullásra vezethet. A gyakoribb idült kórforma esetén nyugtalanság, fáradékonyság, gyakori száraz köhögés, orrvérzés, nehezített légzés, vérszegénység, fokozatos lesoványodás a jellemző.

Az ember fertőzöttsége

A fertőzött enber ritkán mutat tüneteket, leggyakrabban a tüdőben alakulnak ki gócos elváltozások, ritkábban a hasüregben,bőr alatti kötőszövetben, kötőhártyában. Röntgen és egyéb vizsgálatok esetén fontos a daganatos elváltozásoktól való elkülönítése.

Előfordulás: Görögország 5-11%, Spanyolország 30 %, Észak –Olaszország 44-80%, USA 40%, Magyarországon eddig még csak néhány esetet igazoltak kutyában.

szívférgesség

Gyógykezelés, megelőzés

A bőrdirofilariás betegek esetében a csomók mütéti eltávolítása javasolt.

Mindkét dirofilaria faj esetében szükséges a mikrofiláriak csökkentése spot on (bőrre csepegtethető parazita ellenes oldat) készítményekkel. Ezek a készítmények a szívférgeket nem pusztítják el, mivel esetleges elpusztulásuk az állat elhullásához vezetne-embóliát okozva). Megelőzés szempontjából lényeges, hogy a fertőzött területre utazás előtt kutyánkat megfelelő spot on készítménnyel vagy tablettával kezeljük (utazás előtt egy hónappal kezdve és utána egy hónapig). A vizes élőhelyek közelében szintén célszerű havonta kezelni kedvencünket. Az emberi fertőzések elkerülése érdekében a szúnyoghálót, szúnyogriasztó készítmények használatát javasoljuk.

A szúnyogpopuláció csökkentése szintén fontos feladat, a házkörüli vizes területek, edények, esővíztárolók megszüntetésével, lezárásával megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák fejlődését.

Rendelőnkben kérjen tanácsot utazás előtt, és segítünk kiválasztani a Dirofilaria megelőzésére hatásos készítményeket.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben