Házi kedvenceinket fenyegető veszélyek ünnepekkor!

Szerző: | figyelemfelhívás

Különböző ünnepek alkalmával – legyen az karácsony vagy húsvét (esetleg járvány miatti karantén) – kilépünk a mindennapok rutinjából és mást adunk enni, máshogy viselkedünk, mást csinálunk, máshogy díszítjük a lakást. Ez kedvenceinknek is változás, mely többnyire örömteli (hiszen többet lehet a Gazdival), de bizonyos árnyoldalakat is rejteget. Ezekre az árnyoldalakra szeretnénk felhívni elsősorban a kutyatartók figyelmét. Ilyen ünnepekkor az állatorvosi rendelőkben megnő a sürgősségi esetek száma, de ezek a Gazdák közreműködésével csökkenthetőek is lehetnek. Nézzük, milyen veszélyek leselkedhetnek állatainkra.

Csont nélkül könnyebb

Talán a leggyakrabban az ünnepi lakomák „áldozatait” kezeljük. Ilyenkor nem csak saját, hanem kedvencünk étkeztetését is lazábbra, ünnepibbre vesszük.

Sokszor kapnak a kutyák különböző csontokat, melyek a szájüregben könnyen fennakadhatnak. Ilyenkor a kutya mancsával próbálja meg vakaró mozdulattal eltávolítani az idegen csontot. Szelídebb, nyugodt kedvencnél megpróbálhatjuk mi magunk is kivenni a beakadt csontot, de ha nem hagyja, csak az állatorvosnál bódításban való eltávolítás segíthet. Ritkábban, de macska esetében is előfordulhat a probléma, különösen a csirke nyak- és gerinccsontok veszélyesek.

Kisebb csontok, szálkák esetén a mohóság okozhat félrenyelést, ilyenkor a légcsőbe került csont heves köhögést, fulladásos tüneteket, akár fulladást is okozhat. Azonnali állatorvosi ellátásra, röntgenre, akár műtétre vagy az idegen test endoszkópos eltávolítására is szükség lehet.

Karácsony, húsvét tájékán szoktuk talán a legtöbb „nemszeretem” állatorvosi munkát elvégezni. A többször nagy mennyiségű csontot kapott kutyáknál gyakori a vastagbélben, végbélben való felhalmozódás, elzáródás, mely bélsárürítési problémákat okoz. A kutya napokig nem tud üríteni, gyakran próbálkozik, ilyenkor akár fel is sírhat. A problémát az összeállt, csontos végbéltartalom okozza, melyet sokszor csak altatásban végzett beöntéssel, kézzel vagy műszerrel való fellazítással lehet eltávolítani.

Játszik a kutya is, macska is – de mivel?

Az ünnepekkor széthagyott gyerekjátékok, egyéb kisebb-nagyobb „újdonságok” felkelthetik kedvencünk „érdeklődését”, és a nagy forgatagban könnyen lenyelhetik ezeket. Főleg fiatal kutyák esetében találkozunk azzal, hogy különböző tárgyakkal (gyerekjáték, zokni, alsónadrág, dió, barackmag, szőnyegrojt) elkezdenek játszani, majd lenyelik azokat.  A lenyelést sokszor az is kiválthatja, hogy egy másik állat vagy a gazdi megpróbálja elvenni tőle a „játékát”. Minden olyan tárgy, amelyik a vékonybelekben méreténél/érdességénél fogva fennakadhat, – elzárva a táplálék tovább haladásának útját – bélelzáródást okoz.

vékonybél elzáródásnak súlyos tünetei vannak, hányás, bélsár ürítés hiánya, hasi fájdalom, teljes levertség, étvágytalanság. Azonnal forduljunk állatorvoshoz, ahol a differenciál diagnózis miatt sokszor röntgen és akár kontrasztos röntgenvizsgálatra, és a biztos diagnózis után az idegen test műtéti eltávolítására lehet szükség. Macskák előszeretettel játszanak fonalakkal, azt lenyelve, nem ritkán akár a rajta lévő varrótűvel együtt!

Cicának veszélyes a cérna és a gombolyag

Az édesség nem a kedvenceknek való

Problémát okozhat a különböző édességek elfogyasztása is, főleg a csokoládé, ezen belül is a fekete csoki, amelyik nagy mennyiségben tartalmaz a kutyára ártalmas theobromint és koffeint, melyek érszűkületet és szapora szívműködést okoznak. Ezek mellett túlérzékenységet, remegést, görcsöket is előidézhetnek. A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek röviddel a csokoládé elfogyasztása után, majd nyugtalanság, izgatottság, sokat vizelés, remegés és görcsrohamok következnek. A kutya zihál, érintésekre túlzottan reagál, későbbiekben nagy fokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben elhullás léphet fel. Azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség!

Ha már az édességeknél tartunk, itt kell megemlíteni a xilites sütiket, édességeket  (lásd cikkünket), mely elfogyasztása szintén súlyos, akár elhullással járó problémákat okozhat.

Ne adjunk édességet a kutyának

Egyéb veszélyek, amire érdemes figyelemmel lenni

Ritkábban előforduló elváltozásokat okozhatnak az ajándékbakapott dísznövények, pl. a karácsonyi kaktusz irritációt vált ki a szájban, a fagyöngy, és a magyal fogyasztása pedig mérgező. Hányást, hasmenést és szívritmus zavart okoz, szintén állatorvosi beavatkozást igényel.

Néhány kutya előszeretettel rágja meg az elektromos vezetékeket, világító szalagokat, ezeket mindig húzzuk ki a konnektorból, amíg nem vagyunk otthon. Az áramütés a száj felsebesedését, megégését eredményezi, súlyosabb esetben nehézlégzést, rohamokat, és szív-, valamint keringési panaszokat válthat ki.

A szép időben ne feledkezzünk el kutyánk mozgásigényéről, a sétáltatásról sem! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az élősködők elleni kezelés mindig napra kész legyen!

 

SAJÁT ESET

Ügyeletben hozták be ezt a keverék kutyát. A húsvéti marhacsont teljesen  az alsó állkapcsára szorult, vakarta karmolta, de nem sikerült megszabadulnia tőle. Mikor a Gazdái megpróbálták levenni agresszíven viselkedett. Csak teljes bódításban sikerült eltávolítani.

Csont alsó állkapocsba szorult
Csont alsó állkapocsba szorult

Karácsony, húsvét tájékán szoktuk talán a legtöbb „nemszeretem” állatorvosi munkát elvégezni.

Ünnepek alkalmával fordítsunk fokozott figyelmet kedvenceink étkezésére, tevékenységére, hogy ne az állatorvosi rendelőben kelljen tölteni a szabadságunkat!

 

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben