Állatorvosi röntgen - Macska comcsonttörés

ÁLLATORVOSI RÖNTGEN

Állatorvosi röntgen

Kedves Állattartó!

Egy páciens megbetegedése esetén gyakran kerül sor röntgen vizsgálat elvégzésére.  Ez a  mellkas  – a tüdő és részben a szív – egyik legjobb viszgáló eszköze, a hasüregi problémák nagy részénél,- daganatok, szervek eltérő alakjának és méretének meghatározásában, a lenyelt idegen testek natív és kontrasztos vizsgálatában –  kiemelkedő jelentőségü diagnosztikai eljárás. A csontelváltozások – törések, porcleválás, repedés, genetikai elváltozások  –     a legjobban röntgen vizsgálattal mutathatók ki (illetve a nagyon költséges CT és MR vizsgálatokkal).

Állatorvosi röntgen

Rendelőnkben eddig is jó eredménnyel használtuk nagy frekvenciás röntgengépünket, a filmeket automata hívóval hívtuk elő és röntgenfilm nézőn értékeltük ki.  Mostantól azonban ebben is új korszakot nyitottunk, hiszen az előhívást ezentúl digitális előhívó rendszerrel végezzük, tehát nincs szükség többé hagyományos röntgen filmre, sötétkamrára, hívó és fixír folyadékra, ami minden előnye mellett nem utolsó sorban jelentős környezetvédelmi előrelépés!

A készülékkel a hagyományos módon röntgenezünk egy speciális kazettára, melyet a digitális hívó kevesebb mint 1 perc alatt előhív, és az így kapott képet egy kíváló felbontású monitoron tudjuk értékelni, igény szerint továbbküldeni specialistának vagy a gazdinak minőség romlás nélkül. Az eddigi tapasztalatok alapján a kép felbontása, értékelhetősége, kontrasztja messze a hagyományos módszer felett van, így a diagnózis biztosabb, a kisebb elváltozások is tetten érhetők.                                                                    

 

Állatorvosi röntgen digitális előhívó rendszerrel

Választásunk a világ legjobb digitális előhívó rendszerére esett: a Fujifilm Prima T2-re , mert a legjobb képminőséget adja, 400000 (!) felvétel előhívására alkalmas, az elkészült kép manipulálható, szerkeszthető és különböző szoftveres mérésekre is lehetőség van.

Röntgen diagnosztika

Röntgenfilm néző azállatorvosi rendelő kezelőjében Pilisvörösváron

A Fujifilm Prima T2 (balra lent a hívó, középen a számítógép és billentyűzet, felül a kíváló felbontású monitor)

Pilisvörösvár Állatorvos - röntgen

Ajex nagyfrekvenciás röntgenkészülék

Macska combcsonttörés

A cicát gazdája kora reggel úgy találta, hogy az egyik hátsó lábára nem állt rá egyáltalán.

A röntgenfelvételen egyértelmű volt a combcsont középső harmadának szilánkos törése. Ezek az elváltozások kizárólag műtéti töréskezeléssel gyógyíthatók.

Macska combcsonttörés
Macska combcsonttörés

A műtét során feltártuk a törés helyét, majd a kiemelhető szilánkok eltávolítása után lemezes oszteoszintézist végeztünk.

A lemezt 2,5 hónappal a műtét után távolítottuk el, ekkorra a macska szinte tökéletesen járt. A kontroll röntgenen látszik, hogy a csont összeforrt, callus még látható, de ez a használat során felszívódik.

Pincsi állcsonttörés

A pincsi jellegű kiskutyát egy nagyobb eb a fején megharapta, az állcsont és állkapocs több helyen törött.

Pincsi állcsonttörés
Pincsi állcsonttörés

A töréseket kirschner dróttal és dróthurokkal rögzítettük, majd a szájüreg leszakadt lágy részeit varrtuk össze. A kutyus másnap már pépes eleséget lefetyelt.