Vajon az ultrahang csak a vemhesség megállapítására jó?

Szerző: | vizsgálatok

Ultrahangoknak a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat nevezzük. Ezek a hangok az emberi fül számára nem hallhatóak, az állatok azonban képesek az alacsonyabb rezgésszámúakat érzékelni, ill. egyes fajok képesek ultrahangokat előállítani is. A kibocsátott és a visszavert hullámok különbségéből teljes pontossággal megállapítják a tárgyak alakját és távolságát, még korlátozott látási viszonyok esetén is. Pl. denevérek sötétben, vagy bálnák a vízben.

Ultrahangos vizsgálattal kezdeti stádiumban lévő szervi elváltozások, daganatos elváltozások idejekorán diagnosztizálhatók.

Diagnosztika ultrahanggal

A Pilisvörösvári és Ürömi Állatorvosi Rendelőben fő célunknak tűztük ki, hogy a házi kedvencek mindig a lehető legjobb diagnosztikai és terápiás ellátást kapják. Ennek keretében szereztük be nemrég az állatgyógyászatban használatos egyik legmodernebb diagnosztikai ultrahangos készüléket.

Diagnosztika ultrahanggal

Az új Mindray 6900 ultrahangos diagnosztikai készülék mind a Pilisvörösvári Ligeti- mind az Ürömi Állatorvosi Rendelőben elérhető a páciensek számára. Kérjük az állatorvosi ultrahang vizsgálat előtt jelentkezzen be ! 

Vajon az állatorvosi ultrahang csak a vemhesség megállapítására jó?

Az állatvilágon kívül mi emberek is számos területen alkalmazunk ultrahangokat, többek között orvosi ill. állatorvosi felhasználásra is. Gyógyászati szempontból az ultrahangnak aktív és passzív felhasználási módjait különböztetjük meg. Aktív felhasználáskor nagyobb intenzitású hullámokat használunk. Az erősebb rezgések lehetővé teszik pl. a fogkő mechanikai eltávolítását is. Ebbe a kategóriába tartozik a kozmetikában manapság népszerű ultrahangos zsírbontás is. Passzív felhasználásnak nevezzük, amikor az ultrahang energiája kicsi, így a vizsgált anyagokban nem okoz szerkezetváltozást.

Képalkotó eljárás

Állatorvosi területen a passzív ultrahangot, mint képalkotó eljárást használjuk. A diagnosztikai ultrahang gép nemcsak hullámok kibocsájtására, hanem a visszavert hullámok felfogására is alkalmas. Egy központi számítógépes egységből és egy ehhez csatlakoztatott fejből áll. A fejben lévő kristályok elektromos áram keltette rezgésükkel ultrahang-hullámokat bocsátanak ki. A hanghullámok a testben tovaterjednek, egy részük a határfelületekről visszaverődik, szóródik, más részük elnyelődik. A visszavert hullámokat a készülék vizsgálófeje érzékeli, elektromos jellé alakítja és továbbítja a központi egységbe. A készülék az elektromos jeleket vizuális képpé formálja.
Első ránézésre a megjelenő szürke massza egy meghibásodott televízió képernyőjére emlékeztet. Ám a gyakorlott vizsgáló a monitoron kirajzolódó szervek méretét, alakját, szerkezetét is megállapítja belőle.

Vizsgálatok ultrahanggal

Ultrahanggal láthatóvá tehetőek a has- és medenceüregi szervek, a szív, az agy bizonyos területei a kutacsokon keresztül, a szem és egyéb lágyszöveti struktúrák. A bélrendszerben lévő nagy mennyiségű gáz illetve béltartalom a hasüreg áttekintését nehezíti vagy lehetetlenné teheti, ezért –egyes esetekben- 6 órás koplaltatás illetve enyhe hashajtás vagy beöntés javasolt. A vizsgálandó terület felett a szőrt minden esetben le kell nyírni, mert az ott lévő levegő az ultrahangok terjedését gátolja. Borotválás után egy speciális géllel kenjük be a bőrt, hogy még tisztább, részletgazdagabb képet kapjunk. Ezektől a kis kellemetlenségektől eltekintve viszont, a vizsgálat fájdalommal nem jár, az alacsony frekvenciájú hullámoknak nincs káros hatásuk a szövetekre, nem szükséges hozzá védőfelszerelés, és normál esetben nem igényel bódítást sem, ezért szükség esetén kockázat nélkül megismételhetjük azt!

A művelet során az állat a hátán vagy az oldalán fekszik. Teljes hasüregi vizsgálat során megfigyeljük a hasüregi szervek alakját, szerkezetét. Keressük az esetleges rendellenes szövetszaporulatokat, daganatos gócok előfordulását. A gyomor és a bélrendszer áttekintésekor megfigyeljük a perisztaltikát, a gyomor és a bélfal vastagságát, alkalmanként idegen tárgyak is felismerhetők. A vesékben, húgyhólyagban, epehólyagban kóros esetben köveket vagy homokot láthatunk. A vemhesség 21.-ik napjától a magzatok fejlődése is nyomon követhető.

Ultrahangos vizsgálattal kezdeti stádiumban lévő szervi elváltozások, daganatos elváltozások idejekorán diagnosztizálhatók. Ez lehetőséget biztosít akár a teljes gyógyuláshoz, más esetben pedig az időben megkezdett terápiával a beteg életének tünetmentes időszaka hosszabbítható meg. Ezért az idősödő kutyáknál és macskáknál javasoljuk a szűrővizsgálatok elvégzését is.

 

Szívféreg UH vizsgálaton az Ürömi Állatorvosi Rendelőben:

Szívféreg UH vizsgálaton - Állatorvosi ultrahang az Ürömi Állatorvosi Rendelőben

 

Ultrahanggal láthatóvá tehetőek a has- és medenceüregi szervek, a szív, az agy bizonyos területei a kutacsokon keresztül, a szem és egyéb lágyszöveti struktúrák. Fájdalommentes vizsgálat, amellyel segíthetjük kedvenceink gyorsabb és hatékonyabb vizsgálatát!

 

SZERZŐK:

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben