Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi évek átlagához képest jelentősen megnövekedett, tavaly novemberben heti több esetben is előfordult.

Babeózis – hogy terjed?

A babesiózist kullancs terjeszti, a vérszíváskor jut a kutya szervezetébe a kórokozó. A kutyák rövid időn belül lázasak, bágyadtak lesznek, majd az esetek nagy részében vizeletük elkezd sötétedni. A betegség vége felé a vizelet kávészínű lesz, a kutya besárgul. Kezelés nélkül a babéziózis az esetek többségében halálos, a kutyák vérszegénység és veseelégtelenség következtében a tünetek megjelenését követő 3-5 napon belül elpusztulnak.

Babesia

Babesia vizsgálat

A diagnózis felállítását segíti a pontos kórelőzmény (volt-e kullncs a kutyában, használnak-e valamilyen kullancsirtót, változott-e a vizelet színe), a tünetek, és a mikroszkópos vizsgálat eredménye.

A diagnosztikai munkánban nagy előrerlépés, hogy Dr. Fehérvári Dóra elmélyedt a mikroszkópos vizsgálatokban, így a babesiát vérből 10-15 perc után helyben ki tudjuk mutatni. (Nem kell nagy laborba küldeni!) A vizsgálathoz néhány csepp vér szükséges, melyet szárítás, fixálás és speciális festékoldatokkal való festés után a mikroszkóp alatt tudunk vizsgálni és a vörösvértestekben lévő babesiát láthatóvá tenni.

Kezelés

Szerencsére az időben behozott kutya és a gyorsan diagnosztizált betegség jól gyógyítható a megfelelő, a babesiát rövid időn belül elpusztító gyógyszerrel. Az injekciót 1-2 napon belül ismételni kell a biztos hatáshoz. Súlyos, későn hozott esetekben infúziós és egyéb gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a teljes vér részletes laboratóriumi vizsgálata mellet.

A betegség ellen igazán hatékony védőoltás nincs, a kullancs csípés megelőzése a legfontosabb feladat. Szerncsére kullancs ellen több termékcsoport is rendlkezésünkre áll, legtöbbjük hatékonyan pusztítja el a kórokozót.

Vérkenet vizsgálat, babesia kimutatás Pilisvörösváron

Vérkenet vizsgálat, babesia kimutatás Pilisvörösváron

Megelőzés

1, spot on készítmények: ezek börre csepegtethető oldatok, melyek 3-4 hétig hatékonyak (sajnos a babesiósit terjesztő kullancs ellenállóbb a többinél, így inkább csak 3 hét a biztos hatás).

Kutya méretétől függően áruk 2000-3500 Ft/ adag (havi adagként értendő)

2, nyakörvek: hatásuk tartós, akár 3-8 hónap is lehet, figyelni kell a jó felhelyezésre, áruk 4000-8200 Ft körül mozog. Havi lebontásban a leggazdaságosabb.

Sajnos sokszor látjuk, hogy a különböző szupermarketekben vásárolt termékek (melyek persze lényegesen olcsóbbak), se bolha, se kullancs ellen nem védenek megfelelően.

3, A LEGÚJABBAK a TABLETTÁK: ezeket a kutyának havonta vagy egy másik terméknél 3 havonta kell beadni, és nagyon jó kullancs és bolha ellenes hatást érhetünk el velük ( a tavalyi évben már sok kuncsaftunk megelégedéssel használta). Áruk a spot on-okhoz hasonló.

 

Kedves kutyások, a tavasz közeledtével már most érdemes a megelőzés lehetőségein elgondolkodni, és érdemes beszerezni már február végén, március elején a megfelelő készítményeket. Jöjjön be rendelőnkbe, és segítünk a megelőzési terv pontos kidolgozásában!

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben