Állatorvosi esetek

Szerző: | figyelemfelhívás

Beagle szuka kutya játéka

A képeken látható 3 éves beagle szuka kutya játékból rendszeresen feleszi az udvaron található kavicsokat. Az esetek nagy részében a köveket vagy kihányja  (a tulajdonos a hányadékban megtalálja) vagy sikeresen végig mennek a bélcsatornán és a bélsárral távoznak.

A mostani eset azonban bélelzáródással végződött. Heveny, egész éjszakán át tartó hányással, rossz általános állapottal hozták rendelőnkbe. A röntgenvizsgálat egyértelműen bizonyította a kövek jelenlétét a bélcsatornában, a tünetek alapján elakadtak a vékonybélben.

Az kutya állapotának stabilizálása (infúzió, gyógyszerek) után nekiláttunk a műtétnek. A hasüreg megnyitása után felkerestük az érintett bélszakaszt, kiemeltük a hasüregből, majd bélmetszés után kivettük a köveket, zártuk a bélszakaszt, majd 3 rétegben a hasfalat is. Mint minden hasüregi műtét után a kissé nehezebb és lassabban kivitelezhető, de sokkal kevésbé fájdalmas és gyors, látványos sebgyógyulást hozó cutan bőrvarratokat alkalmazzuk (plasztikai varratok). Így a varratszedéskor (ami összesen 1-2 külső varrat a 10-12 helyett) gyönyörűen gyógyult sebekkel találkozunk.

Sajnos az eset elég gyakori, a kutyák rendszeresen szednek fel és nyelnek le különböző idegen testeket, melyek bélelzáródást, elhanyagolt esetben bélelhalást, bélrepedést végül ehullást is okozhatnak.

A heveny hányásos kórképekkel érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.

Áronka esete a szilvamaggal

Áronka, a 6 éves keverék kan kutyus egyik ebéd után úgy gondolta jó lenne egyet nassolni, hiszen szeretett gazdija is ezt teszi. Megfigyelte, hogy minden egyes szilva után valami rákerül a kistányérra, több se kellett neki és egy óvatlan pillanatban elcsent egy szilvamagot. Kissé meglepődött, mi ebben a jó, de azért derekasan lenyelte…Az aggódó gazdi-bár Áronkának tünetei nem voltak- másnap behozta a rendelőbe, ahol a röntgenfelvételen látható a gyomorban a szilvamag.
Miután kistestű kutyusról van szó, valószínűsíthető, hogy nem megy át a bélcsatornán, esetleg súlyos bélfal károsodást is okozhat, ezért az azonnali (vasárnap) műtét mellett döntöttünk. A szilvamagot kioperáltuk a gyomorból, és hála az altatógépes narkózisnak Áronka a műtét után fél órával már saját lábán távozott… A másnapi kontrollon minden rendben volt, már csak a diétára kell odafigyelni.

Hullámospapagáj tojásvisszatartás

A hullámos papagáj nem tudja lerakni a tojását (tojásretentio). Ilyenkor először gyógyszeres kezeléssel próbálkozunk, majd ennek eredménytelensége után jön a műtét.

A fenti felvétel műtét közben történt, a bőr és tojástartó átmetszése után a tojás a külvilágra került.

Hullámospapagáj tojásvisszatartás
Hullámospapagáj tojásvisszatartás

Kutya méhgyulladás Ligeti Állatorvosi Rendelő

Az ivartalanítással sok betegség megelőhető. A tüzelés előtti ivartalanítás esetén nem lesz petefészek és méhprobléma és az egyik leggyakoribb daganatos betegség az emlődaganat is biztonsággal megelőzhető.

A fenti képen egy 5 éves nőstény kutya méhgyulladás miatt került ivartalanításra (petefészek és méh eltávolítás).

Figyelem! 

Műtétet-kedvence biztonsága érdekében- csak olyan helyen végeztessen, ahol megfelelő felszereltséggel rendelkeznek (steril műtő, altatógép, őrzőmonitor, elektrokauter)

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben