Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Szerző: | figyelemfelhívás, táplálás

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Embereknél legfeljebb a hozzászokási időszakban figyelhető meg néha hasmenés. Az emberi szervezetben a nyírfacukor nem vált ki inzulinválaszt –ezért olyan népszerű diétás körökben- de a kutyában akár pár gramm is hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) állapotot okozhat.

Ezért kutyánál és vadászgörénynél súlyos mérgezéshez vezethet!

A Nyírfacukor(xilit) mérgezés kutyákban egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogram elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm-kb. 1  csapott mokkáskanál) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenés következik be. A kutyák között is jelentős egyedi eltérések lehetnek az érzékenységben.

Hogyan kerül a xilit a kutyába?

Sajnos kedvenceink is gyakran édesszájúak, így előfordulhat egy kis sütilopás, vagy a gazdi maradékából kap egy keveset a xilites finomságból.

A Nyírfacukor(xilit) mérgezés tünetei: először hányás, hasmenés, majd a hipoglikémia tünetei, mint remegés, gyengeség, levertség, kóválygó járás, izomgörcsök, ájulás, végül kóma (és a kezeletlen esetekben elhullás).

Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát!! Azonnali állatorvosi ellátást igényel!

Gyógykezelése:

30-60 percen belüli felvételnél érdemes gyors hánytatással próbálkozni. E mellett vagy ha már több idő telt el, a gyorsan beadott vénás cukor és infúzió helyreállítja a vércukor-szintet és viszonylag gyorsan jobban lesz az állat. Amennyiben sikerült a krízishelyzetet megoldani, a xilit másik-májkárosító- hatására kell koncentrálni és vérvizsgálattal nyomonkövetni a teljes felépülésig. A májkárosodás azokban az állatokban is jelentkezhet, akiknél amúgy nem okozott súlyos vércukorszint esést. Nyírfacukor(xilit) mérgezés után hosszú távú májvédő szerek szedése és diéta javasolt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a xilit nagyon lassan ürül ki a szervezetből. A teljes gyógyulás akár 6-7 napot is igénybe vehet, a májvédő diétát akár tovább is alkalmazni kell.

Akik „egy háztartásban” élnek kutyájukkal azt  javasoljuk, figyeljenek erre a veszélyre, és lehetőleg más cukorhelyettesítőt használjanak.

Ne adjunk édességet a kutyának

Xiliten kívül még mit ne adjunk kutyánknak?

Kávé, tea, csokoládé

Ami közös bennük, azok a metilxantin-származékok (koffein, teobromin), melyekre a kutya az embernél lényegesen érzékenyebb. Ezek kedvenceinknél hányást, szívritmuszavart, veseelégtelenséget, sőt súlyos esetben, akár halált is okozhatnak.

Tej

A kutyák (macskák) szervezete nem termel elég laktázt (ez egy a tejcukrot, laktózt lebontó enzim) ezért kevésbé képes lebontani a tejcukrot, mint az ember. A tejtermékek fogyasztása ezen okból hányást, hasmenést, hasi diszkomfortot okozhat.

Hagymafélék (akár a kiásott virághagyma is)

Nagyobb mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri irritációt, sőt mérgezést is okozhatnak, ez elsősorban szintén emberi maradékok etetésénél megfontolandó.

Hüvelyesek

A hüvelyeseket nem tudja megemészteni a kutya, tehát borsót, babot lencsét még maradékként se etessünk vele!

A kutyának nincs szüksége túlsózott ételekre és chipsekre.

Sertéshús

Semmilyen formában ne adjunk nyersen a kutyának (súlyos fertőzés veszély)!

További fontos információk:>> Házi kedvenceinket fenyegető veszélyek ünnepekkor!

Egészséges életmódunkat támogatja:
Tóth Gábor:  ementesovezet.hu

Karácsony, húsvét tájékán szoktuk talán a legtöbb „nemszeretem” állatorvosi munkát elvégezni.

Ünnepek alkalmával fordítsunk fokozott figyelmet kedvenceink étkezésére, tevékenységére, hogy ne az állatorvosi rendelőben kelljen tölteni a szabadságunkat!

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben