Szívférgesség

Szerző: | figyelemfelhívás

Az utóbbi 3-4 évben az állatorvosok azzal szembesültek, hogy a bőrférgesség mellett a szívférgesség is rohamosan terjed. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. Az első 6-7 hónap tünetmentes: ekkor fejlődnek ki a férgek..

A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták 7-10 évig is élhetnek a kedvencek testében és a kifejlett férgek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek!

Hogyan tudhatjuk meg, hogy fertőzött-e kedvencünk?

Ha kutyusunk 6 hónapnál idősebb vérvizsgálaton kell átesnie. Alap esetben a vérből 2 vizsgálatot végzünk (1. vércsepp vagy Knott-teszt, 2. D.immitis ELISA gyorsteszt), ha ezek negatívak, szerencsénk van és elkezdhetjük a megelőzést. 6 hónap múlva érdemes megismételni a vizsgálatot, ha az eredmény akkor is negatív, akkor biztos, hogy nem fertőződött kutyusunk.

Ha a vércsepp/Knott-teszt pozitív, az ELISA negatív, akkor nagy valószínűséggel bőrférges a kutyánk.

Ha a vércsepp/Knott-teszt negatív, az ELISA pozitív, akkor van esélye, hogy szívférges a kutyánk. Ebben az esetben más gyártó ELISA tesztjével kell a vizsgálatot megismételni, illetve a későbbiekben újabb tesztek elvégzésére lesz szükség, és annak pozitív eredménye esetén juthatunk megbízható eredményhez, PCR vizsgálat után.

Sok kérdés merülhet fel a vérvizsgálatok során, célunk minden esetben a pontos diagnózis felállítása a kezelés, vagy prevenció megkezdése előtt.

Az ember is megfertőződhet?

Az ember szintén szúnyogcsípés révén kaphatja meg a betegséget, de az ilyen fertőzések nagyon ritkák és nem halálos kimenetelűek, mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen. A szívféreg azonban a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok mellkasi röntgenen más elváltozásnak tűnhetnek, megnehezítve a helyes diagnózist.

A bőrféreg – amely a szívféregnél gyakrabban fordul elő és szintén a szúnyogok terjesztik – nagyobb problémát okozhat az embereknél. Nemcsak a bőr alatt képezhet csomókat, de a szembe is eljuthat, ahol esetenként még látászavart is okozhat. A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni.

szívférgesség

Hogyan tudhatom meg, hogy szívférges-e (D. immitis) a kutyám?

A megfelelő felszereltséggel (mikroszkóp, gyorsteszt) rendelkező állatorvosok rendelői körülmények között is ki tudják mutatni a férgeket.

A kifejlett ivarérett nőstény férgek ún. mikrofilariákat ürítenek a véráramba, ezeket egy csepp vérből vagy különböző dúsítási eljárásokkal (pl. Knott teszt) mikroszkóp alatt vizsgálva lehet megtalálni. A bőr vagy szívférgesség ez alapján nem különíthető el, mivel ezek a mikrofilariák nagyon hasonlóak. A szívférgesség kimutatására a leggyorsabb módszer az ELISA teszt.

Milyen vizsgálati lehetőségek vannak?

6 hónapnál idősebb kutyáknál a vérből 2 vizsgálatot végzünk (1. vércsepp 2. D.immitis ELISA), ha ezek negatívak, szerencsénk van és elkezdhetjük a megelőzést.

Ha a vércsepp-teszt pozitív, az ELISA negatív, akkor nagy valószínűséggel bőrférges a kutyánk.

Ha a vércsepp-teszt negatív, az ELISA pozitív, akkor van esélye, hogy szívférges a kutyánk.

szívférgesség

Mit csináljak, ha kiderült , hogy a család kedvence szívférges vagy bőrférges?

Az esetleges pozitív eredmény esetén azonnal részletesen elmondjuk a további teendőket a gyógykezeléssel kapcsolatban.

Ha 6 hónapnál fiatalabb kölyökkutyánk van, vagy az eredmény mindkét féregre negatív, akkor el kell kezdeni a megelőzést havonta cseppel, vagy tablettával.

Mikor érdemes vizsgálatra jelentkeznem?

Kérjük jelentkezzen be online vagy telefonon a viszgálatra!

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben