Védőoltások

Szerző: | figyelemfelhívás

A védőoltás az állatokat a fertőző betegségek ellen óvja meg. A védőoltások élő, gyengített (attenuált) vagy elölt kórokozót, vagy azok részeit tartalmazzák, melyekre a szervezet ellenanyag termeléssel válaszol. Vannak védőoltások, melyet időszakonként ismételni kell.
A védőoltás beadása előtt általános kivizsgálást és állapotfelmérést végzünk, mert az oltóanyagok csak egészséges állat esetében fejtik ki védőhatásukat. A védőoltás előtt feltétlenül szükséges a féreghajtás minden állat számára.

védőoltások

VÉDŐOLTÁS KUTYÁKNAK

6-7. hét parvovírus ellen
8-9. hét szopornyica, fertőző májgyulladás,kennel köhögés, leptospirózis
10-11. hét parvovírus ellen
12-13. hét szopornyica, fertőző májgyulladás,kennel köhögés, leptospirózis
15-16. hét veszettség ellen

Egyéb ajánlott oltás:

17-18. hét Lyme-kór ellen, ismétlés 3-4 hét múlva, majd évente 1x

Kennel köhögés ellen (orrba cseppentős vakcina, csak egyszer kell adni évente), a közösségbe (kutyaikola, kiállítás) járó kutyáknál erősen javasolt.

Szükség esetén a Microsporon canis nevü gomba elleni oltás

10 hónapos korban kombinált oltás (parvo,szopornyica, fertőző májgyulladás,kennel köhögés, leptospirózis), majd évente 1x

A kutyák veszettség elleni védőoltása KÖTELEZŐ!

A kölyökkutyák első veszettség elleni védőoltását 4 hónapos korukig be kell adatni! Az első oltást követően 6 hónapon belül a veszettség elleni oltást meg kell ismételni!

Az első két veszettség elleni oltás csak monovalens (csak veszettség elleni védőoltást tartalmazó) oltóanyaggal (vakcinával) végezhető. A 2. oltást követően a veszettség elleni védőoltást évente meg kell ismételni (az állat élete végéig), azaz minden évben be kell adatni. Az emlékeztető oltás már adható egyéb betegségek elleni védőoltással együtt is.

FIGYELEM: a veszettség vakcina szájon át NEM adható (pl. párizsira, sajtra rácseppentve), NEM MŰKÖDIK, NEM alakul ki aktív immunválasz az állatban. A veszettség és egyéb fertőző betegségek elleni injekciók kizárólag izomba vagy bőr alá adva immunizálják az állatot !!! Veszélyes, megközelíthetetlen állatok oltása

Fontos tudni, hogy az állatútlevél érvényességi ideje a veszettség oltástól függ. Tehát amíg az útlevélben érvényes (365 napon belüli) veszettség elleni oltás szerepel, az útlevél érvényes. Utazás előtt érdemes ellenőrizni a veszettség elleni oltás lejáratát, nehogy éppen a külföldi tartózkodás során járjon le az érvényessége. Ilyenkor érdemes utazás előtt beadatni az emlékeztető oltást.

védőoltások macskáknak

VÉDŐOLTÁS MACSKÁKNAK

9-11. hét herpesvirus, panleukopenia, calicivirus leukozis
11-13. héthét herpesvirus, panleukopenia, calicivirus leukozis
14. héttől veszettség ellen

A Microsporon canis nevü gomba elleni oltás – főleg hosszúszőrű macskák esetén javasolt ( A gombás fertőzés zoonózis – emberre is terjedhet!) Bármely életkorban

2x 3 hetes időközzel, majd évente 1x ismétlő oltás.

VADÁSZGÖRÉNY VÉDŐOLTÁSOK

9-10. hét szopornyica ellen
11-13. hét szopornyica ellen
14. héttől veszettség ellen

A macskák és vadászgörények veszettség és egyéb betegségek elleni védőoltása nem kötelező, csak ajánlott. Abban az esetben azonban, ha ezeket az állatokat külföldre kívánjuk vinni (útlevelet váltunk nekik), akkor a veszettség elleni oltás számukra is kötelező évente.

NYÚL, TÖRPENYÚL VÉDŐOLTÁSOK

12-13 hét myxomatosis, vérzéses betegség ellen
15-16 hét myxomatosis, vérzéses betegség ellen

évente 1x ismétlés

Figyelem! 

A kutyák veszettség elleni védőoltása KÖTELEZŐ!
A macskák és vadászgörények veszettség és egyéb betegségek elleni védőoltása nem kötelező, csak ajánlott. Abban az esetben azonban, ha ezeket az állatokat külföldre kívánjuk vinni (útlevelet váltunk nekik), akkor a veszettség elleni oltás számukra is kötelező évente.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben