Nyulak myxomatosisa

Szerző: | figyelemfelhívás

Az elmúlt napokban ki tudja miért, több esetben is egy évek óta alig látott nyúlbetegséggel a myxomatosissal találkoztunk. Ezt a fertőzést egy vírus okozza, gyógyíthatatlan megbetegedés, gyógykezeléssel legfeljebb a tünetek enyhíthetőek és a másodlagos bakteriális fertőzéseket tudjuk kivédeni.

Mitől betegszik meg a nyuszi?

A kórokozó myxomatosis vírust döntően szúnyogok, néha más ízeltlábuak (bolha) terjesztik, és leírtak közvetlen, állatról állatra terjedő fertőzést is. A lappangási idő (a fertőzés és a betegség megjelenése közti idő) általában 7-10 nap, a vezető tünetek közé tartozik a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut.
Hasonló duzzanatok-bár ritkábban- jelenhetnek meg még a a nemi szervek környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, a kezelés mellett is ritka a túlélés.

Nyulak myxomatosisa
Nyulak myxomatosisa

Hogyan lehet védekezni ellene?

Miután a betegség gyógyíthatatlan és a szúnyogok teljes távoltartása alig megoldható, javasolt a vakcinás megelőzés. Kiváló (köztük magyar fejlesztésű) vakcinák érhetőek el, ezekkel 8 hetes kortól, 1 hónapos időközzel két védőoltást kell beadni, és a vakcinától függően a védettség 6-12 hónapig tart. Tehát minimum évente 1 ismétlő oltást kell adni, lehetőleg tavasszal még a szúnyog invázió előtt, és a myxomatosisa elkerülhető.

Nyulak myxomatosisa

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik. Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani, ami már 8 hetes kortól adható! A myxomatosisa gyógyíthatatlan megbetegedés, gyógykezeléssel legfeljebb a tünetek enyhíthetőek.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben