Mi történt egy hétvégi ügyeletben?

Szerző: | figyelemfelhívás

Mi történt egy hétvégi ügyeletben?
Egyik hétvégi ügyeletben történtek az alábbi esetek (Facebook-os nyereményjátékunk megoldásai):

Gennyes méhgyulladás:

5 éves németjuhász ivaros szuka, lázas, bágyadt, sokat iszik, de nem eszik. A fentiek felkeltik a méhgyulladás (pyometra) gyanúját, amit az ultrahangos vizsgálat igazolt.

A méhet műtétileg eltávolítottuk. Jól látszik, hogy az egyébként ceruza vastagságú méh mennyire megduzadt a nagy mennyiségű gennyes tartalomtól. Alul a méhnyak, amiből felfelé ketté ágazódnak a méhtestek, felül a hasüregben (nem látszanak) a petefészkek.

A kutyus műtét után kb. 1 órával saját lábán távozott a rendelőből.

Gennyes méhgyulladás - ügyeleti eset

Császármetszés

A képen 5 db francia bulldog kiskutya látható. Náluk szinte minden esetben császármetszés szükséges, hiszen csak nagyon ritkán tudnak maguktól leelleni.

Anyuka és a kölykök is jól vannak.

Császármetszés - ügyeleti eset

Balesetes macska

A röntgenfelvétel R betüs oldalán alul, a csípőcsonttól balra jól látható, hogy belek vannak a bőr alatt. A baleset következtében szakadt a hasfal és egy sérv alakult ki.

A cica vékony kis hasfalát egy hosszabb műtét után sikerült összevarrni, már jól van az első napi nehézségek után, szépen javul az állapota.

Balesetes macska - ügyeleti eset

Hányós kutya

A röntgenfelvételen egy kutya hasüreg látható. A hányásos, hasfájós tünetek miatt (az idegen test okozta bélelzáródás gyanúja felmerült), natív röntgen készült (amin nem látszott kóros elváltozás), majd egy kontrasztos felvételt is készítettünk.

Szerencsére a kontrasztanyag,( bárium szulfát – a felvételen fehér színű), szépen végighaladt a bélcsatornán, így nem kellett megműteni. A diagnózis heveny bélgyulladás, ezt megfelelő gyógyszerekkel kezeltük.

Hányós kutya - ügyeleti eset

Összefoglalót készítette:

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben