Macskák leukózis fertőzöttsége – Macskaleukémia

Szerző: | figyelemfelhívás

Mi is az a macska leukózis?

A megbetegedés hátterében a retrovírusok közé tartozó feline leukemia virus (FeLV) áll. A vírus átadása testnedvekkel, nyállal, vérrel, tejjel történhet. A fertőződést követően a vírus akár hosszabb ideig rejtve maradhat a szervezetben, ilyenkor beszélünk látens fertőzésről.

Mire számíthatok, ha a cicám leukózis vírussal fertőződik?

A betegség lefolyása igen változatos lehet. Leggyakrabban a vérképzési zavarok, a daganatképződés, az immunrendszer működési zavarai és szaporodásbiológiai problémák lépnek fel. Gyakran jelentkezik láz, romlik az általános állapot, a fertőzött állat kórosan lesoványodhat. Ezzel együtt különböző szervi elváltozások jelentkezhetnek.

Milyen a macskaleukémia betegség lefolyása, kórjóslata?

A betegség lefolyása hosszabb ideig, akár 3 évig is eltarthat, de a kórjóslat minden esetben kedvezőtlen, a fertőzött cicák 70%-a 3 éven belül elhullik.

Macskák leukózis fertőzöttsége – Macskaleukémia

Hogyan állapítható meg biztosan a fertőzöttség?

A leukózis vírus kimutatása vérből történik, gyorsteszt segítségével (rendelői vérvétel után öt perccel már eredményt kapunk), amely a vírus antigén jelenlétét jelzi. Mielőtt megkezdenénk cicánk vakcinázási programját, mindenképpen javasolt a gyorsteszt elvégzése, mivel a fertőzött cica vírus elleni vakcinázása értelmetlen.

Hogyan előzhetem meg a fertőzést?

Szerencsére ma már létezik védőoltás, mely az elmúlt évtizedekben sokat jelentett a fertőzés gyakoriságának csökkenésében. A vakcinázás megkezdésére ideális a 8 hetes életkor és az első oltást követően 3-4 hét múlva szükséges az emlékeztető oltás beadása. Ezt követően a védettség fenntartásához évenkénti ismétlés szükséges.

Rendelőnkben a kölyök macskák vakcinázást kombinált vakcinával kezdjük, így alakítva ki védettséget nem csak a leukózis, de a calici-vírus, a macska influenza és a panleukopenia ellen is. Lakásból kiengedett cicáknál ezenfelül javasoljuk a veszettség elleni védőoltás beadását is.

 

A betegséggel kapcsolatos további kérdéseivel, a teszt elvégzéséhez vagy az oltási program megkezdéséhez keresse bátran kollégáinkat. Időpontfoglalás lehetséges személyesen, telefonon vagy online, honlapunkon!

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben