Megint kullancsveszély!

Szerző: | figyelemfelhívás

Megint várható a kullancsok támadása, melyek a bolhákkal együtt megkeserítik kutyáink és macskáink életét. Ezek kedvenceinken igazi parazitikus életmódot folytatnak. Életben maradásuk, szaporodásuk teljes mértékben a gazdaállattól függ, annak hiányában elpusztulnak. Szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sérüléseket okoznak a bőrön, hogy vérhez jussanak, és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg őket.

Megint kullancsveszély!

Kullancsok állatról emberre

A legtöbb kutyatulajdonos a kullancsok kellemetlen látványát nem tudja elviselni. Pedig ennél sokkal fontosabb szempont a kutya életének védelme, ugyanis a kullancsok gyakran – mint köztigazdák– súlyos, esetenként halálos betegségek hordozói. A bolhák által terjesztett fertőzések enyhébb kimenetelűek. A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet.

A kullancsok annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat bőrén, a sűrű szőrzet között, látogatásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni. Hazánkban a két legfontosabb kullancsfaj a fertőzések terjesztésében az Ixodes ricinus és a Dermacentor reticulatus.

Európai kullancsfajok

Az Ixodes ricinus Európában a leggyakrabban előforduló kullancsfaj, az erdős-bozótos helyeket kedveli. A Lyme-borreliózis terjesztésében játszik fontos szerepet. A betegség első tünete a kullancscsípés körül kialakuló vándorló bőrpír, mely hosszúszőrű kutyán szinte észrevehetetlen. A Lyme-kór okozói – a borelliák – valamennyi szervet képesek megtámadni, így a betegség rendkívül változatos tüneteket okozhat, a klinikai diagnózis sokszor emiatt nehéz. Leggyakoribb tünetek a sántaság, ízületi bántalmak, idegrendszeri elváltozások. A gyógykezelés nehéz és hosszadalmas lehet. A Pilisben főleg az Ixodes ricinussal és Lyme-kórral találkozunk.

A Dermacentor reticulatus hazánkban a nedves, magas páratartalmú helyeken fordul elő, a babesiosis nevű fertőzés terjesztésében játszik fontos szerepet. A babéziózis egy egysejtű vérben élősködő parazita által okozott betegség, amely a tünetek első jelentkezésétől számított néhány napon belül elpusztíthatja a kutyát, még a leggondosabb állatorvosi ellátás ellenére is. A betegség lázzal, levertséggel, véres vizelettel, vérszegénységgel , esetleg sárgasággal jár. Az utóbbi időben környékünkön is egyre gyakrabban találkozunk a fertőzéssel, és sokszor csak jellegtelen tüneteket lehet megállapítani. A pontos diagnózishoz a vérkenet vizsgálata szükséges.

Mikor jelennek meg a kullancsok?

A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek, a tavaszi(március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban a legaktívabbak. Főleg a réteken, ligetekben és bozótos területeken sétáltatott kutyákban találunk sokat, de olykor a kertet el nem hagyó kevencekben is. A forró nyári időszakot nyugalmi állapotban töltik(napsugárzásra,kiszáradásra érzékenyek.) A hideg téli hónapokban ritkább az előfordulásuk, de az utóbbi enyhe teleken többször találkozhattunk velük kutyákban.

A kullancsok eltávolítására érdemes kullancscsipeszt vagy eltávolító kanalat használni. Óvakodjunk a kullancsok szétnyomásától, bekenésétől, hiszen ilyenkor – haláltusájukban – ürítik nagy valószínűséggel fertőzött nyálukat a gazdaállatba.

Megint kullancsveszély!

Figyelem! 

Kedvencünket érdemes már a tavaszi szezon előtt kullancs ellenes kezelésben részesíteni , és a fagyokig fenntartani azt.Több jó mínőségű kullancs és bolha ellenes nyakörv ill. spot on (bőrre csepegtethető oldat) készítmény áll a rendelkezésre. A fertőzésnek jobban kitett kutyákat pedig érdemes Lyme-kór elleni oltásban is részesíteni.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben