Kötelező a kutyák mikrochipes megjelölése

Szerző: | figyelemfelhívás

A kutyák mikrocsipes megjelölése a kutya korától, fajtájától, hasznosítási módjától függetlenül minden esetben KÖTELEZŐ. Az állatorvosok veszettség ellen csak csippel megjelölt kutyát olthatnak.

Egyedi azonosítás

Az egyedi azonosítás segítségünkre lehet az elveszett kutyák haza juttatásához, a tulajdonjog igazolásához, elengedhetetlen a tenyésztéshez, és bizonyos egészségügyi előírások is szükségessé teszik. A mikrochipre utazás során is feltétlen szükség van, ugyanis az Európai Unió országaiba utazó állatok azonosításához az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. (Ez a kötelezettség a kutyák mellett macskákra és vadászgörényekre is érvényes.)

A mikrochip

A tetoválással ellentétben a mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, és a benne tárolt azonosító szám kutya élete végéig tökéletes minőségben leolvasható egy arra alkalmas eszköz segítségével.

Mikrochip kutyáknak

A kb. rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült, elektronikus állatazonosító eszközt egy tűszúrással ültetjük be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalára. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A mikrochip nem tartalmaz egyebet, mint egy kis szénszálat, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt a számsort hozzárendelik az állat és a tulajdonos adataihoz, majd felvezetik egy központi nyilvántartó rendszerbe.

Chipbehelyezés – Ligeti állatorvosi rendelő

Chipbehelyezés kutyáknak

Chipleolvasás – Ligeti állatorvosi rendelőben

Chip leolvasása kutyáknak

A kutyák nyilvántartása

A Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerébe bármelyik állatorvos az interneten keresztül tud chipszámot felvinni, illetve onnan adatot lekérdezni. A beültető állatorvos köteles a rendszerbe minden kedvtelésből tartott, chipezett állatot a beültetést követő 10 napon belül internetes úton regisztrálni. A rendszer mindenki számára hozzáférhető a www.petvetdata.hu oldalon, de a nyilvános adatok mindössze a kutya nevét, fajtáját és chipszámát tartalmazzák, ami elegendő arra, hogy tudjuk, hogy a keresett kutya szerepel a kisállat nyilvántartásban. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni, módosítani csak az állatorvosok tudnak. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek oda arra is, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban.

Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően percek alatt visszajuttatható a gazdájához!

Petvetdata-állatorvosi nyilvántartó rendszer

Petvetdata

Utazás

az Európai Unió országaiba utazó állatok azonosításához az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. (Ez a kötelezettség a kutyák mellett macskákra és vadászgörényekre is érvényes.)

Az egységes európai állatútlevél

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben