Idős állatok kivizsgálása

Szerző: | figyelemfelhívás

Idős kutya nem vén kutya

Avagy hogyan maradhat kedvenc kutyánk, macskánk hosszabb ideig életben jó életminőség mellett?

Mikor számít idősnek egy kutya?

Az általános közfelfogás szerint egy kutya életévnek 7 emberév felel meg. Ez egy középkorú, közepes testű kutya esetében viszonylag jó közelítéssel megfelel, de nem minden kutyafajta öregszik egyformán. A kistestű fajták tovább élnek mint a nagytestűek, és általában a keverékek hosszabb élettartalmuak , mint a fajtatiszták. A 10 kg alatti fajták 9-13 évesen, a közepesek (10-25 kg) 9-11 évesen, a nagytestűek (25-45 kg) 7-10 évesen, az óriás testű fajták (45 kg fölött) pedig már 6-7évesen idősődő kutyának számítnak.

Ahhoz , hogy idős kedvenceink minél tovább jó egészségi állapotnak örvendjenek, érdemes évente (8-10 éves kortól) az amúgy is kötelező védőoltás mellett, vagy attól függetlenül részletes egészségállapot felmérést végeztetni.

Sokkal jobb megelőzni egy betegséget, mint megvárni , míg az enyhébb vagy súlyosabb tüneteket okoz. Egy elváltozás kimenetelét nagymértékben befolyásolja, hogy mikor diagnosztizálják, és mikor kezdik el a hatékony terápiát.

Az utóbbi évtizedekben az állatorvostudomány fejlődésével a kedvtelésből tartott állatok élettartama és életmínősége is nőtt. Ha idősödő kutyáján valamilyen problémát észlel, ne gondolja, hogy az csupán a korral jár, hiszen megfelelő terápiával a páciens állapota sokszor javítható.

Idős állatok kivizsgálása

Milyen időskori problémák fordulhatnak elő?

Elhízás

Idős állatoknál az alapanyagcsere és az aktivitás csökkenése, a folyamatos nassoltatás, esetleg nem ennek az életkornak megfelelő mínőségű és mennyiségű táplálék nyújtása elhízáshoz vezethet. Ez súlyos terhet ró elsősorban az ízületekre, a szívre, érrendszerre, valamint a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is nő. Az elhízás megelőzése ill. a fogyasztás elengedhetetlen az idős állat egészségének megőrzéséhez. Ma már kutyák és macskák számára is elérhetők jó mínőségű fogyasztó készítmények és speciális gyári tápok a normál testtömeg elérésére ill. megtartására.

Ízületi megbetegedések

Általában nagytestű kutyák megbetegedése, de sokszor találkozunk kisebb testű pácienseknél, sőt macskáknál is a problémával. A háttérben gyakran genetikai ok húzódik meg, amiből az idős állatoknál az ízületek kopása, porcelváltozás, gyulladás, arthrózis alakul ki. Az elváltozás tapintással, röntgenvizsgálattal diagnosztizáható. Porcképző készítményekkel, gyulladás és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel az életminőség jelentősen javítható.

Fogászati problémák

Kedvenceinknél az emberrel ellentétben nem a fogszuvasodás, hanem a fogkövesség ami jelentős problémákat okozhat. Főleg kistestűeknél gyakori a bűzös lehelet, a fogakon megjelenő nagy mennyiségű fogkő, aminek következtében ínygyulladás alakul ki, később a fogak meglazulnak és akár ki is hullhatnak. A fogkő alatt megtelepedő káros baktériumok bejuthatnak a szervezetbe és szív-, tüdő- vagy vese megbetegedést okozhatnak. A legfontosabb a fogkő és a mozgó fogak eltávolítása, szükség esetén antibiotikumos kezelés, és a fogkőképződés megakadályozása (paszta, rágócsík).

Szívbetegségek

Kistestű kutyák esetében gyakran találkozunk a szív megbetegedésével. Erre a reggeli köhögés, a fáradékonyság, terheléskor nehezített légzés hívhatja fel a figyelmet. Egyes esetekben (főleg nagytestű kutyáknál) a has megnagyobbodása is megfigyelhető. A modern szívgyógyszerek mellett a páciensek többsége jó állapotban tartható.

Cukorbetegség

Figyeljünk az állat vízfelvételére: ha fokozódik, érdemes vizelet és vérvizsgálatot végeztetni a diagnózishoz. Ma már kutyák számára is gyártanak inzulint, mellyel az időben elkezdett kezeléssel a páciens jó állapotban tartható.

Vese betegségei

A legtöbb idős kutyánál megállapítható a vese valamilyen szintű károsodása, amit időben megkezdett terápiával lehetőség van lassítani. Itt szintén a vízfogyasztás és a vizelési szokások változása ami gyanút keltő lehet.

Daganatos elváltozások

A klinikai vizsgálat során gyakran találunk különböző duzzanatokat, daganatokat idős állatokon. Fontos annak eldöntése, hogy ezek jelentéktelen képletek, vagy esetleg súlyos-gyógyíthatatlan elváltozások első jelei. A pontos diagnózishoz sokszor a szövettani vizsgálat elengedhetetlen.

Idős állatok kivizsgálása

Az idős állatok vizsgálata

A részletes kórelőzmény felvétele után egy általános klinikai vizsgálat történik, melyben a kondíció, bőr, szőr, nyirokcsomók, nyálkahártyák állapotának felmérése után a szem, fül, szájüreg, tüdő, szív, hasüreg megetkintéses, tapintásos és hallgatódzásos vizsgálata következik.

A vizeletvizsgálattal a vese működéséről, húgyúti fertőzésékről és egyes anyagcsere zavarokról kaphatunk képet. A vérvizsgálattal a vérkép (vörös és fehérvérsejtek, vérlemezkék száma , aránya) és a biokémiai paraméterek (a vese, hasnyálmirigy , máj állapota, vércukorszint) nyújtanak pontos képet az állat állapotáról. A röntgenvizsgálattal a mellkasban a szív és tüdő elváltozásairól, a hasüregben a máj, lép, belek állapotáról kaphatunk képet. Szükség lehet a gerinc és ízületek röntgenvizsgálatára is.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben