Fájdalomcsillapítás

Szerző: | figyelemfelhívás

Honnan tudom, hogy nagyon fáj?

Az orvostudomány elsődleges célja a fájdalom csillapítása és a szenvedés enyhítése. Sajnos, a kutyák nem beszélnek, ezért a fájdalom jelenlétének a diagnosztizálása nehéz. Tény azonban, hogy minden olyan állapot vagy sérülés, ami az embernél fájdalmat okoz, az éppolyan fájdalmat jelent a kutyáknak is.

Fájdalomcsillapítás kutyáknak

A fájdalomra utaló jelek:

  • Változás a kutya kedélyállapotában: kedvetlen, levert, túl csendes, az eleséget visszautasítja  
  • Emberekhez füződő viszonya: félénk, tartózkodó, mogorva, barátságtalan, ingerlékeny vagy agresszívvé váló.
  • Testtartás: púposít, kuporog, nem terheli fájó testrészt
  • Mozgás: lassan vagy kötötten mozog, nem szívesen kel fel, kíméli a fájó végtagot, sántít
  • Aktivitás: többet pihen, sokat fekszik, vagy épp nyugtalan, ritkábban tisztálkodik, bizonyos mozdulatokat kerül.
  • Érdeklődés az adott testrész iránt: szaglássza, nyalogatja, harapdálja
  • Érintésre adott válasz: megrándul, felnyüszít, vicsorog, morog, adakap
  • Hangadás: nyög, nyüszög, sír, vonyít.

Fájdalomcsillapítás állatoknak

A kutya természetesen igyekszik elkerülni a fájdalmat. Az erre utaló mozdulatok (vagy egyes mozdulatok kerülése) különösen idült fájdalom esetén felismerhetők. A kórelőzményi adatok, a kutya részletes fizikális vizsgálata és a röntgenvizsgálat együttesen segít megítélni a fájdalom meglétét, súlyosságát. A fájdalom teljesen egyedi érzés, így megítélése is meglehetősen szubjektív. Ugyanakkor a fájdalom változása alapján felmérhető az állapotromlás mértéke vagy az alkalmazott kezelés eredményessége.

Kutyák leggyakrabban előforduló izületi elváltozásai

Csípőizületidysplasia

Nagytestű kutyák egyik leggyakoribb mozgászavart okozó betegsége a csípőizület rendellenes fejlődéséből eredő csípőizületi dysplasia.

Könyökizületidysplasia

A könyökizületi dysplasia örökletes jellegű fejlődési rendellenesség.

Osteochondrosis

Kialakulása fiatal, gyorsan növekvő fajtákra jellemző. A porcból való csontképződés zavara számos helyen, így a váll, könyök és csánk izületeiben is kialakulhat.

Kép: Pixabay/sianbuckler

Fájdalomcsillapítás kutyáknak

Trauma

A csont struktúrájának sérülése, beleértve a szalagok és izületi porc sérülését is. Következményesen gyakran alakulnak ki degeneratív elváltozások.

A kutyák mozgásszervi elváltozásai közül az osteoarthrosisok nagyon gyakori megbetegedések és minden ötödik kutyában ez az oka a súlyos mozgásszervi zavarokkal járó idült fájdalomnak. Az idült mozgásszervi elváltozásokban beteg kutyák legalább 55 %-a marad kezeletlenül, mert a tulajdonos nem veszi észre a fájdalom jeleit. A kedvetlenséget, a nehezebb mozgást a kutya előrehaladott korának, vagy nagyobb testtömegének tulajdonítja.

Az arthrosis ismert jelensége az ízületi porc károsodása, valamint a rendellenes porcképződés, amely az arthrósis súlyosabbá válásához vezethet. Kimutatták, hogy bizonyos vegyületek adagolása elősegíti a porcállomány regenerálódását Ezek az ún. porcvédők pl. a glükózamin, glükózaminoglikánok, mely hatóanyagok is benne vannak a kutyák számára kifejlesztett porcvédő készítményekben. Ezeket a fájdalomcsillapítókkal együtt adagolva mindent megtettünk kedvencünk fájdalmának csökkentéséért.

Mindkét termékcsoport rendelőnkben beszerezhető.

Az utóbbi években több állatgyógyászati fájdalomcsillapító készítmény került forgalomba melyeket biztonságosan és tartósan adagolhatunk.

Figyelem! 

a legtöbb human készítményre a kutya nagyon érzékeny, adagolásuk sokszor a gyomor irritációjához, súlyos gyomorvérzéshez vezethet.

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben