Csípőízületi diszplázia

Szerző: | figyelemfelhívás

Csípőízületi diszplázia súlyos esete kölyökkutyán

“Azonnal vigyék vissza a szaporítónak!”

Amint megláttam a röntgenfelvételt, rögtön ezt mondtam az aggódó gazdinak, aki 1 nappal azelőtt vette a 3 hónapos labrador kölyköt.

3 hónapos labrador

A kutyust szombaton hozták el, akkor látszólag semmi baja nem volt (valószínűleg előzőleg fájdalom csillapítózták), másnapra (ügyeletben) mindkét hátsó lábára sántított, a jobbot alig tette le. A röntgenfelvételen látható a nagyon-nagyon súlyos diszpláziás elváltozás. Mindkét csípője katasztrófális, a jobb nincs is a helyén. Ez a szerencsétlen kölyök gyakorlatilag halálra van ítélve a felelőtlen szaporító miatt. Egy igazi tenyésztő szűreti kutyáját diszpláziára-mindkét szülőt-így ilyen súlyos elváltozás NEM alakulhat ki. Azok a szaporítók, akik csak a gyorsan jövő pénzre hajtanak nem foglalkoznak azzal milyen kiskutyák születnek, mit adnak tovább, milyen műtéteket kell a későbbiekben végrehajtani, az mennyibe fog kerülni az új gazdinak, és milyen fájdalmat okoznak egy életen át a kutyának.

Mellesleg  visszavitték a kölyköt és szó nélkül visszafizették a 25000 Ft-ot (ebből is látszik, hogy selejtet gyárt), bár az eladó szerint csak a nagy kutya ugrott rá azért sántít. (A szaporító látta a felvételt, amit emailban elküldtünk, ennyit a hozzáértéséről.)

Röntgenfelvételek

1. röntgen

Az 1. röntgenfelvételen egy egészséges csípőjű kutyát látunk: a combcsont feje mélyen ül a csípőízület vápályában, a combcsont nyaka karcsú, nem látunk felrakódásokat, a fej és vápa közel van egymáshoz, az ízületi rés keskeny.

egészséges kiskutya röntgen

2. röntgen:

A második felvétel, ami a Facebook-on is látható, a labrador kutyusé.
Nagyon súlyos fokú diszpláziás elváltozás, jobb oldali ficammal.

Csípőízületi diszplázia röntgen

Figyelem! 

Egy igazi tenyésztő szűreti kutyáját diszpláziára-mindkét szülőt – így ilyen súlyos elváltozás NEM alakulhat ki. 

Dr. Saufert Gyula

Állatorvos, Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

LEGFRISSEBB CIKKEK

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Nyírfacukor(xilit) mérgezés

Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért...

bővebben
Babesia

Babesia

Rengeteg különböző betegséggel találkoztunk már rendelőnkben mind kutyáknál, mind macskáknál. A számítógépes adatbázisunkat elemezve kiderült, hogy a Babesiózis nevű betegség előfordulása az eddigi...

bővebben