© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Állatorvos Pilisvörösvár
Állatorvos Pilisvörösvár Ügyelet Bemutatkozás Szolgáltatások Galéria Kapcsolat Kutyakozmetika  Állateledel bolt  Tudásanyag
Pilisvörösvár Állatorvos - Ligeti Állatorvosi Rendelő Állatorvos Pilisvörösvár

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

ORTOPÉDIAI TPLO MŰTÉT

Elülső kereszteződő szalag szakadás  műtéti megoldása kutyánál  TPLO műtét - 2 éves labrador


A térdízületi elülső kereszt szalag szakadás a kutyák egyik leggyakoribb, tartós sántaságot okozó betegsége. Az szalag a térdízület stabilitása szempontjából nélkülözhetetlen. Szakadása esetén a térdízületet alkotó combcsont ill. sípcsont ízületi felülete minden egyes lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, ami súlyos ízületi károsodáshoz ,sántasághoz a későbbiekben artrózishoz vezet .

Bármilyen fajtánál előfordulhat,egy éves kor alatt ritkán, de utána bármikor bekövetkezhet. A kutya túlsúlya hajlamosít a betegség kialakulására..

A térdszalag szakadás kialakulásában döntő szerepet játszik továbbá a sípcsont térdizületi felszínének túlzott szögelése (lejtőssége), ami jelentős feszülést hozhat létre az elülső keresztező szalagban a kutya mozgatása, terhelése közben. (Ez a rendellenes szögelés röntgennel vizsgálható és mérhető, mértéke elérheti a 45-fokot is.)ORTOPÉDIAI SZAKRENDELÉS Pilisvörösváron

További érdekes cikkek:

Bővebben>> Ortopédiai szakrendelés

Bővebben>> Csípőízületi diszplázia súlyos esete kölyökkutyán

PILISVÖRÖSVÁR
Ligeti Állatorvosi Rendelő

 Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48.
+36 26 332 450 vagy
+36 30 924 1520

Kérjük, jelentkezzen be telefonon
(rendelési időben) a vizsgálatra


Előre egyeztetett időpontokban, lehetőség van teljeskörű ortopédiai kivizsgálásra, szűrővizsgálatokra a legmodernebb röntgen készülék használatával. A röntgen felvételek kiértékelését és a szűréseket:


Dr. Péterhegyi Csanád
állatorvos, ortopédus végzi
 


Vizsgálatok időpontja:

Kedden: 9-12 ill. 15-18-ig,
csütörtökön: 9-12-ig
kizárólag bejelentkezés alapján
(bejelentkezés rendelési időben a +36 26 332-450-es számon.)

Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő ORTOPÉDIA szakrendelés

ORTOPÉDIAI SZAKRENDELÉS

Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő

A térdszalag szakadásának első jele a kutya hátsó lábát érintő sántasága. Gyakran a kistestű, érzékenyebb kutyák fel is emelik a sérült lábukat bicegés közben, a nagytestű kutyák viszont terhelik a sérült lábukat, de jelentős bicegéssel közlekednek, ami különösen lassú sétánál jól megfigyelhető. Mivel a szalag szakadása után megszűnik (2.kép) a stabil kapcsolat a térdizületet alkotó combcsont és sípcsont között, a térdizületet alkotó csontok izületi felülete előre-hátra elcsúszhat egymáson, ami előbb-utóbb tönkreteszi az izületben található porcfelületeket és súlyos izületi károsodáshoz (arthrózis) vezet. Ennek az izületi károsodásnak a mértéke annál nagyobb, minél később veszik észre a szalag szakadását és minél később kerül a kutya műtétre.

E:\Munka-szerk\Állatorvos\Ortopédiai esetek\TPLO\2. A térdízületi porcfelületek, meniscus porcok átvizsgálása.jpg

2. A térdízületi porcfelületek, meniscus porcok átvizsgálása

TPLO\A térdízület megnyitása után a szakadt szalagdarabok eltávolítás

A szalag szakadása sokszor valamilyen kisebb-nagyobb balesethez köthető (pld. A kutya gödörbe lép, megcsúszik, ugrás után hátsó lábra érkezik stb.), de az esetek jelentős részében semmilyen balesetről sem számolnak be a tulajdonosok. Tehát a kutyánknak akkor is lehet térdszalag szakadása, ha nem érte őt baleset!

TPLO - A térdízület megnyitása után a szakadt szalagdarabok eltávolítás

A szalag szakadásának megállapításához egy alapos állatorvosi vizsgálatra van szükség, ami adott esetben röntgen vizsgálatot is igényelhet.
Az állatorvosi vizsgálat során az állatorvosmegvizsgálja a térdizületek duzzanatát, fájdalmát valamint elvégzi a szalag szakadását beigazoló un. “fiók tesztet”, azaz megpróbálja elmozdítani egymáshoz képest előre-hátra a combcsont és a sípcsont izületi felszínét.

Előfordulhat továbbá a szalag részleges szakadása is, ami az esetek többségébe teljes szalag szakadássá alakul egy idő után. A részleges szalag szakadás diagnosztizálása még nehezebb, mivel ilyenkor nem alakul ki jól detektálható fióktünet, csak az izület duzzanata ill. fájdalma jelezheti számunkra a betegséget.

A részleges szalag szakadás gyanúja esetén térdizületi feltárás válhat szükségessé, amely során egyben térdizület-stabilizáló műtéteket is végzünk (lásd később). Részleges szalag szakadás gyanúja esetén nem kontraindikált rövid távon (maximum egy hétig) fájdalomcsillapítók adása sem. Abban az esetben, ha a sántaság ez idő alatt nem rendeződik, további fájdalomcsillapító kúrák helyett a térdizület feltárását kell választanunk.

Az igazoltan térdszalag szakadást szenvedett állat szalag szakadását - lehetőleg minél előbb-műteni kell az előbb említett porckárosodások elkerülése végett. A műtét célja a térdizület stabilitásának mielőbbi visszaállítása, a porcsérülések ellátása, ezáltal az újabb porcsérülések megelőzése. Többféle műtéti megoldás is ismert az izület stabilizálására (műanyag ill. combpólyából készített szalagpótlás, sípcsonti szögelés korrekció), amelyekkel biztosítható a térdizület stabilitása.


A sípcsonti szögelés korrekciója során a sípcsont tengelyére merőlegesen forgatjuk a sípcsont izületi felületét, ezáltal megszüntetjük azt az erőt ami a szalag szakadását eredményezte, így a térdizületet végérvényesen stabilizáljuk, a térdizület újbóli “kilazulása” már nem lehetséges.

Az elülső keresztező szalag pótlása 15 kg alatti kutyák esetében hozhat jó eredményt, 15-20 kg-os testtömeg felett már a TPLO műtét javasolt.

A TPLO műtét során a térd ízület szögellésén változtatunk ez az ún. biomechanikai stabilizáció.

Több ilyen lehetőség van; CWTO, TTA, TPLO, de lényegében mindnek ugyanaz a célja: a térdízület szögellésének változtatása. A sikerességi rátájuk hasonló, 90% felett van azon betegek aránya, akik vissza tudnak térni a teljes aktivitáshoz. A maradék 10%-ban is jelentős a javulás.

3. A sípcsont elfűrészelése TPLO 4. A sípcsonti vágás lemezes rögzítése 5. TPLO Műtét utáni kontroll röntgen 6. TPLO Műtét utáni kontroll röntgen

3. A sípcsont elfűrészelése

4. TPLO A sípcsonti vágás lemezes rögzítése

5. TPLO Műtét utáni kontroll röntgen

6. TPLO Műtét utáni kontroll röntgen